Aaltonen Kaarlo (Kalle)

Forssa

Kuva: Forssan museo

Jos Forssan historiasta pitäisi nimetä kansan keskuudessa tutuimmaksi tullut taiteilija, olisi Kalle Aaltonen vahvoilla. Onhan kysymyksessä viitisen vuosikymmentä paikkakuntaa resuisessa boheemin olemuksessaan talosta taloon kiertänyt mies, joka elätti itsensä maalaamalla tilauksesta tauluja.

Kalle Aaltonen syntyi Pusulassa 2.8.1900 ja kuoli Forssassa 3.1.1983. Kasteessa etunimikseen Kaarle Mikael saanut tuleva taiteilija jäi orvoksi 12-vuotiaana. Forssan maisemiin hän ilmestyi jäädäkseen 1930-luvulla.

Kulkurin elämää viettänyt kansantaiteilija tyytyi yösijansa valinnassa vaatimattomampaankin vieraanvaraisuuteen. Tauluista ja taulunteon edellyttämistä tarvikkeista koostunut omaisuus kulki kaikessa kokonaisuudessaan mukana nyyteissä ja pahvilaatikoissa.

Yllätyksenä ei voi pitää, että Kalle Aaltosen henkilökuvaan kuului myös ammatillinen itse oppineisuus. Hän oli perusvalmiuksiltaan taitava maalari joka työskenteli pääosin öljyväreillä, mutta teki myös akvarelleja täydentäen matkan varrella vielä tarjontaansa lyijykynäpiirroksilla sekä väriliitutöillä.

Kalle Aaltonen jätti taakseen runsaan tuotannon, jota hallitsevat elinympäristön maisemat rakennuksineen. Ihmisiä hän selvästi vierasti malleinaan. Vaikka toimeentulollinen todellisuus eittämättä töiden kohdevalinnassa painoikin, aistittavissa on että taiteilija tunsi myös aitoa kiintymystä aiheisiinsa.

Hän maalasi myös jäljennöksiä suurten mestareiden tauluista, samoin huomattavan määrän asetelmia. Runsauden ohella Kalle Aaltosen tuotantoa leimaa tason vaihtelu. Osaltaan asiaa selittänevät ympäröivien elinolosuhteiden, kuten kortteeripaikkojen, taiteilijalle tuottamat tuntemukset.

Osan töistään hän jätti signeeraamatta. Parhaimmillaan Kalle Aaltosen tuotanto edustaa kriittisenkin tarkastelun kestävää mestariluokan kuvataidetta.