Aaltonen Matti

Forssa

Forssassa 26. elokuuta 1926 syntynyt ja Helsingissä 27. tammikuuta 2007 kuollut Matti Isko Istara Aaltonen oli Forssan Kirjapainon toimitusjohtaja, jolle myönnettiin teollisuusneuvoksen arvo vuonna 1978. Hänen isänsä, professori Esko Aaltonen oli Forssan Lehden perustaja ja Forssan Kirjapainon ensimmäinen johtaja.

Matti Aaltonen työskenteli Forssan Kirjapainossa kattavasti eri tehtävissä 15-vuotiaasta lähtien. Hänestä tuli Forssan Lehden toimitusjohtaja isänsä jälkeen vuonna 1948 ja Forssan Kirjapainon toimitusjohtaja vuonna 1952, kun Esko Aaltonen siirtyi professoriksi Turun yliopistoon.

Hän laajensi Forssan Kirjapainoa rohkeasti valtakunnallisesti tunnetuksi alan toimijaksi, joka painoi muun muassa aikakausilehtiä, paikallishistorioita ja väitöskirjoja. Forssan Lehti alkoi hänen johdossaan ilmestyä kuudesti viikossa ja hän toimi sen päätoimittajana vuosina 1962-1965 sekä 1973-1974.

Matti Aaltonen vaikutti isänsä tavoin vahvalla panoksella myös kotiseututyön parissa toimien muun muassa pitkään Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen puheenjohtajana. Yhdistyksen julkaisemasta Lounais-Hämeen joulu-lehdestä tuli hänen aikanaan arvostettu julkaisu.

Myös urheilun ja kulttuurin saroilla Matti Aaltonen oli aikaansaava vaikuttaja. Forssan Palloseura nousi hänen merkittävällä tuellaan jääkiekossa Suomen ylimmälle sarjatasolle. Samalla seurasta tuli vuonna 1975 yksi jääkiekon SM-liigan perustajaseuroista.

Musiikkikasvatuksen parissa ansiokasta työtään tekevän Lounais-Hämeen Musiikkipiston perustamista Matti Aaltonen, itsekin taitavana hanuristi, edisti keskeisenä toimijana. Hän muun muassa toimi vuoden 1965 alussa toimintansa aloittaneesta opinahjosta tuolloin vastanneen Forssan seudun musiikkioppilaitoksen kannatusyhdistyksen puheenjohtajana.