Heikkilä Teuvo

Forssa

Teuvo Heikkilä syntyi 11.heinäkuuta 1930 Koijärvellä ja kuoli 8. joulukuuta 2018 Forssassa. Hän teki ammatillisen elämäntyönsä Forssan Keskuskoulussa peruskoulun luokanopettajana ja koulunjohtajana.

Opettajan ammatissaan arvostettu ja pidetty Teuvo Heikkilä teki merkittävän elämäntyön myös kirjallisena toimijana. Hän ansioitui niin ahkerana sanomalehtipakinoitsijana kuin tuotteliaana kirjailijanakin.

Forssan Lehden lukijat saivat nauttia Teuvo Heikkilän nimimerkeillä Jokelaska ja Anttoo kirjoittamista pakinoista 36 vuoden ajan vuosina 1964-2000. Kirjailijana hänen tuotantonsa käsittää parisenkymmentä nimikettä.

Vuodesta 1963 Forssassa asuneen Heikkilän pakinat käsittelivät tyypillisesti kirjoittajan omakohtaisia elämänkokemuksia tapahtumineen, matkoineen ja sattumuksineen. Osan paikinoistaan hän kirjoitti Forssan murteella.

Teuvo Heikkilän kirjoissa muodostavat keskeisen aihepiirin kotiseutu ja kotiseutuhistoria. Ne kuuluivat vuodesta vuoteen tasaisesti läsnä oleviin teemoihin myös hänen pakinoissaan. Hyvin rajallinen otanta, yhteensä 141, kirjoitusta hänen pakinoistaan ilmestyi vuonna 1997 koottuna kirjaan nimellä Seitsemän leivän uuni: Jokelaskan pakinoita Forssan Lehdessä.

Heikkilän kirjoittamista kirjoista huomattavan osan muodostivat tilaustöinä syntyneet eri yhteisöjen historiikit ja muistelmat, kuten esimerkiksi Katsaus kirjastotoimintaan Forssassa 1866-1986, Koijärven Kunto 1937-1987, Kojon Nuorisoseura 1917-1987 ja Tammelan sankarivainajat 1939-1945: Isänmaan puolesta.

Lisäksi Teuvo Heikkilä vaikutti arvokkaalla osuudellaan useiden historiikki- ja muistelmaniteiden syntyyn toimituskunnan jäsenenä. Hän kuului pitkään myös sanakäyttäjiin, jotka tulivat kirjoituksillaan tutuiksi Lounais-Hämeen joulu-lehden lukijoille.