Heikkilä Unto

Koijärvi

Maanviljelijä ja pitäjänneuvos Unto Juhani Heikkilä syntyi Koijärvellä 4.11.1923 ja kuoli Forssassa 29.12.2011. Hän eli koko elämänsä Koijärvellä Ilvesojan kylässä ja omasi perintönä isältään vahvan kiinnostuksen asioiden edistämiseen niin kotikylässään kuin seutukunnankin laajuudelta.

Unto Heikkilä oli juuriltaan ja arvoiltaan vankka koijärveläinen talonpoika, joka tunsi ja otti omalla tilallaan elämäntehtäväksi sukupolvien ketjun jatkumisen. Hänen yhteiskunnallista aloitekykyään ja aktiivisuuttaan kuvaa lähtö 18-vuotiaana jatkosotaan sekä toimiminen jo ennen sitä nimismiehen poikkeusluvalla kotirintaman autonkuljettajana.

Sodasta palattuaan Unto Heikkilä opiskeli Mustialassa agrologiksi ja jatkoi kotitilansa pitämistä isänsä ja isoisänsä jalanjäljissä. Koijärven kunnan luottamustehtävissä hän aloitti jo alle 30-vuotiaana ja eteni kahtena kunnanvaltuutetun vaalikautenaan sekä kunnanhallituksen että -valtuuston puheenjohtajaksi juuri ennen Koijärven liittymistä Forssaan.

Forssan kaupunginvaltuustossa Unto Heikkilä toimi 20 vuotta vaikuttaen samalla koko ajan myös kaupunginhallituksen jäsenenä, joista 12 vuotta ensimmäisenä varapuheenjohtajana. Lisäksi hän oli lukuisten lautakuntien ja valmistelutoimikuntien jäsen niin Koijärvellä kuin Forssassakin. Hän oli myös mm. perustamassa Kanta-Hämeen seutukaavaliittoa vuonna 1967.

Maalaisliitto/Keskustapuolueen piirissä Unto Heikkilän toiminta kattoi laajan tehtäväkentän mm. paikallisosaston, kunnallisjärjestön ja piiritoimikunnan eri tehtävissä sekä puoluevaltuuston jäsenenä ja puoluekokousedustajana.

Unto Heikkilää arvostettiin sovittelevana ja yhteistyökykyisenä poliitikkona ja päättäjänä korkealle. Hänet tunnettiin sanansa pitävänä vaikuttajana, joka tiesi ja ymmärsi asioihin tarkoin perehtyneenä niiden tärkeysjärjestyksen sekä oleelliset piirteet.