Hjelt Johan

Forssa

Apteekkari Johan (John) Hjelt syntyi 12.10.1875 Turussa ja kuoli 12.12.1975 Forssassa. Hjelt tuli apteekkariksi Forssaan vuonna 1902 ja Forssan Vanha Apteekki oli hänen hoidossaan virallisesti vielä vuonna 1975, jolloin hän täytti 100 vuotta. Hjeltin voikin katsoa tehneen yhden ja saman apteekin pitokaudessa ehkä maailmanennätyksen.

Toisinkin olisi voinut käydä. Johan Hjelt lähetti proviisoriksi valmistuttuaan apteekin ostotarjouksia umpimähkään eri paikkoihin. Myönteinen vastaus tuli Karl Theofron Hällströmiltä, joka oli toiminut Forssassa apteekkarina vuodesta 1896.

Hjeltin toimikauden alussa pidetyssä tarkastuksessa hänen apteekkinsa todettiin olevan oivallisessa kunnossa. Kansakin löysi uuden apteekkarin palveluineen hyvin. Hjeltin henkilökunta koostui vuonna 1918 apteekkarin itsensä lisäksi proviisorista, kolmesta farmaseutista ja neljästä apteekkioppilaasta.

Apteekkari oli huomattava henkilö forssalaisissa seurapiireissä. Hjeltistä tuli kuuluisa liikunnallisista ja muutenkin reippaista harrastuksistaan, kuten metsästyksestä ja koirien kasvatuksesta, moottoripyöräilystä, purjehtimisesta, ampumisesta ja hiihtämisestä. Kaiken sen voi olettaa selittävän osaltaan hänen saavuttamaansa korkeaa ikää.

Hjeltin vakituisia jahtikavereita olivat mm. metsänhoitaja Lennart Karsten, konttoristi Carl Meyer, taiteilija Albert Lindfors, agronomi J. F. Carlstedt ja kartanonomistaja Ernst Wahren. Innokkaana urheilukalastaja hän suosi omia apajapaikkojaan Turun saaristossa, jonne hän teki kesäisin viikkoja kestäneitä retkiä.

Huomionarvoista on myös, että Hjelt antoi helpotusta Forssan kirkon sotien jälkeisen ajan mittaviksi kasvanneisiin korjauspaineisiin. Kun syksyllä 1950 uusittiin niihin liittyen keskuslämmitysjärjestelmää, lahjoitti apteekkari Lucie-vaimoineen kirkon torniin kauan unelmoidun kellon, joka näytti aikaa neljään suuntaan.