Kulonen Kari ’Kanni’

Forssa

Kuva: SKL-arkisto, Francois Perthuis

Kari Kulonen (s.14.3.1964, k. 20.12.1990) on helppo nimetä kaikkien aikojen parhaaksi forssalaispelaajaksi.

Kannina tunnettu koripallovirtuoosi oli varsin seurauskollinen FoKoPon kasvatti. Hän jatkoi vielä miesten maajoukkuepelurinakin Forssassa jopa ykkösdivisioonassa, vaikka käytännössä kaikki Suomen pääsarjaseurat houkuttelivat häntä vuodesta toiseen.

Vasta kymmenentenä miesten kautenaan hän siirtyi FoKoPosta Jyväskylään HoNsU:n riveihin ja sieltä seuraavaksi kaudeksi Uuteenkaupunkiin, jossa hänen pelaajauransa ja elämänsä katkesi liian varhain 26-vuotiaana auto-onnettomuudessa.

Kanni oli ainutlaatuinen koripallotaiteilija. Hän teki toki ”tavallisiakin” koreja käyttämällä tarkkaa heittokättään kolmen pisteen kaaren takana, mutta Kannin bravuureja olivat juonikkaat korille luikertelut, joissa hän jonglööritempuillaan, huippufysiikallaan ja huikealla pallonhallinnallaan hassutti vastustajan koko viisikon ja välillä omatkin.

Tavallinen korinteko oli siis Kannille tylsää, mutta hän ei ollut pelkkä showmies. Kanni nousi FoKoPon SM-sarjajoukkueeseen jo 16-vuotiaana ja pelasi debyyttikautensa jälkeen kaikki SM-sarjakaudet yli 20 pisteen keskiarvolla.

Toiseksi viimeisenä FoKoPon kautenaan 1987-88 hän sijoittui SM-sarjan pistepörssissä parhaana kotimaisena pelaajana neljänneksi kovalla 26,2 pisteen keskiarvolla. Kanni heitti tuon kauden SM-sarjan piste-ennätykseksi huikeat 52 pistettä.

Kanni esitti muutenkin monipuolisuuttaan noustuaan sarjan toiseksi tarkimmaksi kolmen pisteen heittäjäksi, seuraavalla kaudella kolmanneksi tehokkaimmaksi syöttäjäksi ja viimeisellä kaudellaan kolmanneksi tarkimmaksi vapaaheittäjäksi.

Kanni pelasi 88 maaottelua, joista 51 miehissä. Hän pelasi ensimmäisen aikuisten maaottelunsa jo 18-vuotiaana ja teki seuraavana vuonna miesten maaotteluiden piste-ennätyksensä 26.

Kannin maajoukkue-uran huipennus osui oikeastaan jo junioritasolle. Kesällä 1981 hän johdatti 17-vuotiaiden EM-kisoissa Kreikassa Suomen neljänneksi. Saavutus on edelleen suomalaiskoripallon kaikkien aikojen paras arvokisasijoitus.

Vaikka huippumailla oli yli 210-senttisiä tulevia NBA-tähtiä, kahmi 18 pisteen keskiarvolla pussittanut vain 195-senttinen Kanni kisojen levypallokuninkuuden ja tuli valituksi all stars -viisikkoon.

Kannin poikkeukselliset koripallotaidot olivat liikunnallisen lahjakkuuden ja himoharjoittelun summa.

Kanni muistetaan Forssassa avoimena veikkosena, jolla ei tuntunut olevan huolta huomisesta. Hänellä oli aina aikaa puolitutuillekin ja etenkin korisjunnuille, joiden kanssa hän usein palloili salilla tai ”kesäkodissaan” Talsoilan ulkokentällä.

Kari Kulosen hautakivessä Forssan hautausmaalla lukee vain Kanni.

Forssalaisille ja koripalloväelle hän oli vain Kanni.

Lähde: Forssan Lehti