Laurila Jorma

Forssa

Forssan kaupunginjohtaja Jorma Laurila syntyi 20.11.1929 Lapualla ja kuoli 16.7.2004 Orimattilassa. Hän oli koulutukseltaan diplomi-insinööri, joka ehti työskennellä ennen Forssaan tuloaan muun muassa Toijalassa kauppalaninsinöörinä.

Jorma Laurila valittiin Forssan kaupunginjohtajaksi huhtikuussa 1970. Hän aloitti virassaan pari kuukautta myöhemmin, kesäkuussa ja jäi työstään eläkkeelle vuonna 1992. Ennen kaupunginjohtajaksi siirtymistään Laurila toimi Forssassa kaupungininsinöörinä ja teknillisenä apulaiskaupunginjohtajana.

Jorma Laurilan kaupunginjohtajakauteen ajoittuivat Forssan kaupungin voimakkaan kasvun vuodet. Ajanjaksoon osuivat muun muassa Armas Puolimatkan perustaman rakennusteollisuusyritys Parman mittava laajentuminen sekä Ahlströmin lasivillatehtaan ja Forssan Teurastamon, joka on toiminut myös LSO:n ja HK:n omistuksessa tulo kaupunkiin. Lisäksi Sanoma Oy:n painotalo oli tuolloin käynnistymässä.

Forssan Lehdessä 1989 julkaistussa 60-vuotispäivä haastattelussa Jorma Laurila kiinnitti huomiota muun muassa siihen, että kehittyvällä kaupungilla pitää olla riittävästi tonttimaata ja talous vankassa kunnossa. Kehittämisen, rakentamisen ja hyvinvoinnin hän määritteli työssään kaupungille keskeisiksi elementeiksi.

Jorma Laurilaa on luonnehdittu henkilöksi, jonka jonka johtamisessa tunnusomaisiin piirteisiin kuuluivat asiallisuus, avoimuus ja mutkattomat toimintamuodot.

Hän katsoi, että kaupungin hallinto on pitkälle julkista toimintaa, jossa asiakirjat ovat julkisia ja asiat yhteisiä niin, että niistä voidaan aina keskustella. Laurila näki johtajan velvollisuuksiin kuuluvaksi myös sanojensa takana seisomisen sekä vastuun ottamisen tarvittaessa myös alaisten puolesta, vaikka ympäristöstä tulisikin vihureita.