Rokkanen Erkki

Forssa

Erkki Johannes Rokkanen syntyi 1.12.1931 Mikkelissä ja kuoli 11.2. 2013 Forssassa. Rokkanen lukeutuu Forssan yrittäjähistorian keskeisiin vaikuttajiin. Hän oli myös Liha ja Säilyke-yhtiön perustajana sekä pitkäaikaisena omistajana ja johtajana niin maamme kuin paikkakuntammekin elinkeinoelämän patruunaperinteen jatkaja.

Erkki Rokkanen perusti yhdessä Matti Helinin ja Ismo Höltän kanssa Liha- ja Säilyketehdas Rokkanen & Kumpp. vuonna 1955. Avoimena yhtiönä toimintansa aloittanut yritys valmisti palvituotteita, makkaroita ja säilykkeitä Saarisen vanhassa makkaratehtaassa Forssan kauppalassa.

Tehdas siirtyi omiin uusiin tiloihin vuonna 1959. Vuonna 1969 Forssan Rantapuiston alueella Loimijokirannassa sijaitseviin tiloihin valmistui merkittävä laajennus, johon sijoittuivat varasto, pakkaamo, lähettämö, lihaleikkaamon laajennus sekä eineskeittiö.

Säilykkeiden valmistus loppui menekkivaikeuksien vuoksi 1970-luvun alussa. Einesten kysyntä sen sijaan kasvoi, jonka vuoksi tehdasta laajennettiin jälleen 1974. Kaksi vuotta myöhemmin yrityksen nimi ja yhtiömuoto vaihtuivat Liha ja Säilyke Oy:ksi.

Einestuotannon jatkaessa kasvuaan tehdastiloja laajennettiin jälleen vuonna 1982. Yrityksen suurin laajennus tapahtui yhtiön ostettua tehtaan naapuritontin, jossa toimi aiemmin osuusliike Tammen teurastamo. Tontin rakennukset purettiin ja niiden tilalle rakennettiin 4000 neliömetrin laajennus, johon sijoittuivat kasvisten ja juuresten prosessointi, salaattien valmistus, varastotiloja sekä pakkausvarasto.

Liha ja Säilyke Oy myi koko osakekantansa vuonna 1999 Atria Oyj-konsernille, jonka omistuksessa yritys jatkaa edelleen toimintaansa. Erkki Rokkasen perustama yritys on saanut valtakunnallista huomiota myös nakeillaan, karjalanpiirakoillaan ja maksalaatikoillaan.

Forssan kymmenen suurimman työllistäjän joukkoon noussut Erkki Rokkanen muistetaan suomalaisen patruunaperinteen jatkajana, joka piti huolta väestään, mutta toisaalta seisoi neuvottelutilanteissa tiukasti näkemystensä takana.