Roos Werner

Forssa, Kirkonmiehiä

Werner Roos (s. 5.9.1885 Tuulos – k. 23.8.1939 Forssa)

Anton Werner Roos toimi Forssan seurakunnan ensimmäisenä vakinaisena kanttorina v. 1924-1939. Hän toimi myös sivutoimisena taloudenhoitajana seurakunnassa, kuten muutkin kanttorit aina 1950-luvulle asti. Hän oli myös kelloseppä. Hän vastasi itsenäistyneen seurakunnan musiikkielämästä aina kuolemaansa saakka. Hänen Roosin suvussaan Ruskon seudulla oli paljon kanttoreita ja lukkareita useassa polvessa. Werner Roos oli nuoresta asti musiikkielämässä mukana ja rakensi mm. kanteleita ja lauloi sekä soitti pianoa eri juhlatilaisuuksissa. Turun lukkari-urkurikoulun hän suoritti loppuun keväällä 1909.

Werner Roos valittiin Forssaan Joroisista, jossa hän toimi jonkin aikaa kanttorina. Sitä ennen hän toimi mm. Honkilahdella pitkään kanttorina (1910-1919). Hän oli toimi myös kelloseppänä, pianonvirittäjänä, pianokauppiaana ja vakuutusasiamiehenä. Työtä oli lyhyitä jaksoja eri paikkakunnilla. Tämä viisilapsisen perheen isä vakiintui Forssaan ja löysi paikkansa vireän tehdaskaupungin seurakuntaelämässä.

Werner Roos johti myös kirkkokuoroa, joka esiintyi Rukoushuoneen kuoron kanssa yhdessäkin. Hän ehti nauttia Forssan urkujen kunnostamisesta vain vuoden ennen kuolemaansa. Roos oli toinen vakituinen kirkkoherran lisäksi työntekijä siihen aikaan varsin suuressa seurakunnassa ja hänen työmääränsä vaati suurta ahkeruutta.