Tammi Tiina

Forssa

Kuva: omaiset

Tiina Tammi syntyi 15.11.1939 vepsäläisessä Sokṡun pitäjässä ja kuoli 22.8.1989 Forssassa.

Tiina Tammen muistokirjoitus Forssan Lehdessä:

Tiina Tammi on kuollut

Arvostettu ja pidetty forssalainen näyttelijä ja laulaja Tiina Tamara  Tammi on kuollut eilen Forssassa vaikean sairauden murtamana.

Tiina Tamara Tammi syntyi 15 marraskuuta 1939 vepsäläisessä Sokṡun pitäjässä.

Hänen uransa harrastajateattereissa alkoi jo alle 10-vuotiaana, minkä jälkeen hänet nähtiin lukuisilla näyttämöillä, muun muassa Mellilässä, Kyrössä ja sittemmin 1960-luvulta lähtien Forssassa. Vuonna 1980 hän oli perustamassa Forssan teatteriyhdistystä ja toimi pitkään sen sihteerinä.

Forssan Teatterissa muistetaan hänen osuutensa näytelmissä Maaria Blomma, Pumpulitehtaan Ulla, Neuvokkaat palvelijat, Forssa 1903, Isä, isä raukka, Niskavuoren naiset, Sampo, Kissaleikki ja Rauha.

Tiina Tamara Tammen suosituimpia roolisuorituksia oli monologi Elli Makkonen, jolla hän saavutti menestystä Forssan lisäksi Helsingissä, Työväen Näyttämöpäivillä Mikkelissä ja Gävlessä ruotsinsuomalaisten valtakunnallisilla teatteripäivillä vuonna 1987.

Vuonna 1986 Tiina Tamara Tammi sai Työväen Näyttämöiden Liiton kultaisen ansiomerkin ja samassa yhteydessä kaupungin kulttuurilautakunnan harrastajakulttuurin taideapurahan.

Seuraavana vuonna hänet valittiin Suomen Lausujain liiton jäseneksi. Hänen urastaan muistetaankin lukuisat lausuntaillat.

Hän teki myös ohjaustyötä Rauhaniemen kesäteatterissa vuonna 1987. Saman vuoden lopulla hän vieraili Kuusankosken teatterissa esiintyen Tšehovin Lokki-näytelmässä ja paikallisissa lastentapahtumissa.

Näyttelijättären viimeiseksi työksi jäi tammikuussa ensi-iltansa saanut Vladimir Vysotskyn runojen ja laulujen näyttämökollaasi, jonka innoittamana syntyi myös äänilevy. Häntä kuultiin useat kerrat radiossa, nähtiin videofilmeillä ja avustajarooleissa elokuvissa.

Tiina Tamara Tammi kehitti ammattitaitoaan jatkuvasti lausunnan ja näyttämöalan kursseilla. Hän paneutui näyttämötyöhönsä kunnianhimoisesti ja voimiaan säästämättä, minkä ansiosta hän oli kysytty ja suosittu esiintyjä

 

Äidilleni:

”Äitini oli luova tulivuori. Hänestä löytyi pohjattomasti rekistereitä ja tunnesyvyyksiä, joita hän vaivattomasti ammensi taiteeseensa. Vaikka jälkeenpäin on tuntunut, että hän kantoi sisällään koko maailman tuskan ja murheen, hän osasi aina nähdä elämässä iloa. Ei mene päivääkään, ettenkö kiitollisena tiedostaisi kantavani myös itsessäni ja omassa työssäni perintöä hänen valostaan, naurustaan ja energiastaan.”

Jari Tammi, kirjailija